середу, 30 липня 2014 р.

29.07.2014. Київ, вул. Львівська, 15: боротьба з забудовником триває, або ДіДжей Зіл, бабусі Хмельницького, Самооборона Боярки та невідомі нападники

29.07.2014 на вулицях Святошина було розклеєно оголошення про збір біля магазину "Континент" (вул. Львівська, 12) для проведення акції проти незаконної забудови декількох гектарів київської землі, де ростуть столітні дерева. Мова йде про ЖК "Святобор".

Довідка: замовник будівництва - Інвест-Будресурс, девелопер проекту - City One Development, генеральний підрядник - Devenstroy. Землю під забудову Міністерство оборони передало департаменту розвідки, а той передав землю в оренду приватній компанії, яка мала б збудувати житло для військових. Рішення про передачу землі прийнято Київрадою Черновецького 2006 р. Компанії-забудовники входять до групи (належать) UDP, власником якої є Василь Хмельницький, народний депутат України, обраний у 2012 р. за списком Партії Регіонів.
Перший план забудови у 2006 р. передбачав зведення одного висотного будинку на один під'їзд. Актуальний план забудови (svyatobor.kiev.ua) передбачає будівництво 19 під'їздів висотою 25 поверхів кожен. При цьому не будується жоден об'єкт соціальної інфраструктури. Для порівняння: на відстані 1 км на території промзони побудовано ЖК "Відпочинок" (16-поверхові будинки) - з дитячим садочком, супермаркетом, власною котельною, облаштуванням території та максимальним збереженням зелених насаджень.

Чому місцева громада виступає проти будівництва ЖК "Святобор"?
1. Землю виділено незаконно. Департамент розвідки Міноборони не є юридичною особою та згідно з українським законодавством, не мав права передавати землю приватному забудовнику.
2. Знищується столітній ліс. Вже вирубано сотні дерев. Ще 10 років на цій території розміщувався санаторій для військових.
3. Усі квартири доступні у вільному продажу (у першому будинку - 192 з 192). Більшість квартир - однокімнатні, площею 29 кв. м. Забудовник обіцяє виділити військовим то 7, то 12 квартир. З декількох тисяч, які планує побудувати. При цьому, будівництво житла, наприклад, на Софіївській Борщагівці (Київська область) в 5 км від вул. Львівської, 15, удвічі дешевше і військові могли б побудувати вдвічі більше житла.
4. Не споруджується жоден об'єкт соціальної інфраструктури. Мікрорайон обслуговує одна школа та три дитячі садки. Всі переповнені. Є лише один супермаркет, щовечора там довжелезні черги.
5. 19 нових під'їздів підключаються до існуючих мерех електро- та водопостачання і каналізації.
6. Не забезпечуються місця для паркування автомобілів мешканців ЖК.
7. Не враховується навантаження на вулиці мікрорайону. Наявна транспртна мережа не витримує вже існуюче навантаження.

Що ж сталося 29.07.2014 (29 липня 2014 року) на вул. Львівській?
Як повідомили продажні ЗМІ - УНІАН, Gazeta.ua, канал новин 24, Українська Правда, Главред.інфо - на будівництво напали невідомі та завдали матеріальних збитків.
http://kiev.unian.ua/945651-u-kievi-nevidomi-rozgromili-maydanchik-de-buduyut-jitlo-dlya-viyskovoslujbovtsiv.html
http://kiev.pravda.com.ua/news/53d9d38c6214f/
http://gazeta.ua/ru/articles/kiev-life/_v-kieve-sovershen-nalet-na-ob-ekt-ministerstva-oborony-miliciya-bezdejstvuet/572580
http://glavred.info/stolica/v-kieve-neizvestnye-razgromili-stroyploschadku-gde-stroyat-zhile-dlya-voennyh-286346.html

Насправді о 19:30 зібралася місцева громада району з вимогою припинити незаконне будівництво, оскільки триває судовий розгляд у справі, на час якого будівництво має бути призупинено.
Тим часом гурт жінок пенсійного віку, які не мешкають у мікрорайоні, проводили власний мітинг на підтримку забудовника.
https://www.youtube.com/watch?v=LYXmdcxBwfY
Між собою вони перемовлялися про те, що організатор їхньої вистави вже побачив, що гроші вони відробили і за 10 хв вони можуть розходитися. Так і сталося.
 Їх супроводжував колоритний персонаж, який представився як DJ Zil (ДіДжей Зіл).
Коли представники громади перейшли до воріт будівельного майданчику на вул. Верховинній, туди звезли десятки міліціонерів.


Співробітники міліції в цивільному здійснювали відеофіксацію подій з метою подальшої ідентифікації громадських активістів. (Зверніть увагу на модель відеокамери, її було закуплено централізовано і зараз її використовують у всіх подібних випадках)

Представникам громади вдалося відкрити ворота будівельного майданчика, хоча їх було заварено зсередини. Відбувся стихійний мітинг на території забудови.
Активісти зірвали цинічний плакат забудовники "Ми будуємо житло для армії. Що зробив для неї ти?" (Нагадуємо, що всі квартири доступні у вільному продажу, а забудовник обіцяє передати військовим 7 чи 12 квартир з декількох тисяч, які планує побудувати)
На будівельний майданчик завітав юрист забудовника. Було домовлено про проведення спільної прес-конференції. Натомість на наступний день у низці ЗМІ з'явилися проплачені статті та телесюжети про "напад невідомих на будмайданчик, де споруджується житло для військових".

Немає коментарів:

Дописати коментар